splashbillede
icon

William Morris

William Morris (født 24. marts 1834; død 3. oktober 1896) var en engelsk kunstner, forfatter, socialist og aktivist. Han var en af grundlæggerne af den britiske formgivningsbevægelse Arts and Crafts. Han er kendt som formgiver af tapeter og stoffer, lyriker, forfatter af fiktion og en foregangsmand inden for den engelske socialistbevægelse.

Arkitektur

Morris’ interesse for arkitektur blev aldrig svækket. I 1877 grundlagde han en forening for bevarelsen af gamle bygninger, og hans bevaringsarbejde resulterede i National Trust, “Den nationale stiftelse for steder til bevaring af historisk eller naturhistorisk interesse”, en organisation som arbejder for at bevare uberørte naturområder og historiske bygninger i Storbritannien. Kombineret med inspiration fra John Ruskin, specielt i bogen The Stones of Venice spillede arkitektur en vigtig symbolsk rolle i Morris’ tilnærmelser til socialismen.

Digting

Mens Morris gik på universitet, begyndte han at skrive poesi og udgive et magasin med sine venner. Hans første selvstændige værk var Gueneveres forsvar (The Defence of Guenevere), 1858. Det blev køligt modtaget, og han mistede modet til at udgive flere digte. The Haystack in the Floods er et dystert, realistisk digt fra en regnfuld landsby. Da han igen begyndte at skrive poesi, udkom The Earthly Paradise en stor samling digte løseligt bundet sammen med et tema om en gruppe vandrere fra middelalderen, som søger et land med evigt liv og efter mange skuffelser opdager en overlevende gruppe grækere, som de udveksler fortællinger med. Denne samling gjorde ham både berømt og populær.

William Morris

Eksempler

Hvem er Jones?

Jones

Sir Edward Coley Burne-Jones (født 28. august 1833, død 17. juni 1898) var en britisk maler og designer, tæt knyttet til prærafaelitterne. Han arbejdede tæt sammen med William Morris på en lang række udsmykningsprojekter og var medstifter af firmaet Morris, Marshall, Faulkner, and Company. Burne-Jones var vigtig for genoplivelsen af glasmaleriet i England. Hans glasmalerier omfatter blandt andet vinduerne i St. Philip’s Cathedral, Birmingham, St Martin’s Church i Brampton, Cumbria, (designet af Philip Webb), All Saints, Jesus Lane, Cambridge og Christ Church, Oxford. Burne-Jones’ tidlige malerier er tydeligt præget af inspirationen fra Dante Gabriel Rossetti, men fra 1860’erne finder Burne-Jones sin egen stil. I 1877 bliver han overtalt til at udstille otte oliemalerier i Grosvenor Gallery, som konkurerede med Royal Academy.

Edward & Morris

Hvem er John Ruskin

3

(8. februar 1819 – 20. januar 1900) var en engelsk kunstkritiker og socialkritisk forfatter. Han gjorde sig også bemærket som kunstner og poet. Ruskins mange essay om kunst og arkitektur fik stor betydning i victoriatidens England. Ruskin havde et professorat i kunst ved universitetet i Oxford, hvor han selv havde fået sin uddannelse. Han havde tidligere arbejdet ved Working Men’s College i London, og det var i denne tid han udviklede sine tidlige socialistiske idéer. Ved Oxford mødte han maleren William Turner som han bidrog til at gøre berømt gennem bogværket Modern Painters. Ruskin var en vigtig talsmand for den præ-rafaelittiske kunstbevægelsen i England, og han var central i udviklingen af The Arts and Crafts Movement i 1800-tallet.

John Ruskin

Arts & craft

Arts and craft

Arts and Crafts (også Arts and Crafts movement, Arts and Crafts-bevægelsen, engl. for ‘Kunst- og Håndværksbevægelsen’) var en designretning eller bevægelse som ville genrejse de æstetiske kvaliteter i kunsthåndværket. Bevægelsen var virksom i sidste halvdel af 1800-tallet til omkring første verdenskrig med et højdepunkt i Storbritannien og USA mellem ca. 1880 og 1910. Den var inspireret af tankerne hos den engelske kunstkritiker John Ruskin, specielt bogen The Stones of Venice (1853) og kapitlet The Nature of Gothic, desuden af William Morris’ arbejder.

Arts and craft font

Typografi

Andrea Chopp

Grafisk designer og typograf i Ferndale, MI. Hun gjorde en slags plakater (for eksempel på kunst og håndværk bevægelse) og et kalligrafi arbejde. Hun har også lavet nogle eksperimentelle skrifttyper.

Andrea Chopp Arts And Crafts Poster 2010

Ariela Gittlen

Brooklyn, NY-baserede skaber af den meget venlige afrundede kunst og håndværk skrifttype Thistle Display (2014), som blev inspireret af bogstaverne af Charles Rennie Mackintosh og Margaret MacDonald.

Ariela Gittlen Thistle Display 2014

Agata Jakubowska

gata uddannet fra Kunstakademiet i Polen, hvor hun studerede grafik og malerier. I øjeblikket er hun grafisk designer i Graz, Østrig. Hun skabte farverige kunst og håndværk stil skrifttyper i 2012.

Agata Jakubowska Typeface 2012

Komposition og Farver

Den grønne farve

Symbolisere Natur, miljø, sundhed, held og lykke, fornyelse, ungdom, livskraft, forår, generøsitet, frugtbarhed, jalousi, uerfarenhed, misundelse, ulykke, start signal og jul.

Den blå farve

Symbolisere Fred, ro, stabilitet, harmoni, sammenhold, tillid, sandhed, selvsikkerhed, konservatisme, sikkerhed, renlighed, orden, loyalitet, himmel, vand, kulde, teknologi, depression, udødelighed, maskulinitet og beskyttelse.

Den oragne farve

Energi, balance, varme, begejstring, vitalitet, ekspansion, flamboyant, efterår og Halloween. Mørk orange kan betyde bedrag og mangel på tillid. Rød-orange: svarer til begær, seksuel lidenskab, nydelse, dominans, aggression og behov for at der sker noget. Gylden orange: giver følelsen af prestige. Selve betydningen af farven guld er rigdom og visdom og den symboliserer ofte noget af høj kvalitet.

Komposition

Kunst og Håndværk beskriver en bred vifte af aktiviteter, der involverer ting med egne hænder. Kunst og kunsthåndværk er som regel en hobby. Nogle kunsthåndværk (kunstfærdigheder) er blevet praktiseret i århundreder, andre er nyere opfindelser. William Morris, John Ruskin og andre forfremmet en "kunst og kunsthåndværk" bevægelse i slutningen af det 19. århundrede, som populariserede sætningen.

Både børn og voksne nyder kunst og kunsthåndværk. Børn i skolerne kan lære træbearbejdningsfærdigheder, træskæring, syning eller lave ting med alle mulige materialer. Mange samfundscentre og skoler har klasser og workshops hvor du kan lære kunst og håndværk færdigheder.

Kunst

Ekstra

Blomster Art Art Art